Status narudžbine x
Odjavi se

0800 300 1190800 300 119

Continental od 2022. omogućava upotrebu recikliranih PET boca u proizvodnji pneumatika

03/08/21

  • Tehnologija recikliranja PET boca za izradu pneumatika razvijena zajedno s kompanijom specijalizovanom za vlakna – OTIZ, Oriental Industries (Sudžou) Ltd.
  • Prerada materijala za potrebe visokih mehaničkih zahteva u izradi pneumatika bez hemijskih međukoraka. Sekundarne sirovine podjednako visokog kvaliteta kao novodobijeni PET
  • Kružna ekonomija čini sastavni deo Continental-ove strategije održivosti

Hanover, Nemačka, 3. avgust 2021. Continental će od 2022. godine omogućiti upotrebu prerađenih poliesterskih vlakana dobijenih od recikliranih PET boca u proizvodnji pneumatika. Novo, održivo poliestersko vlakno biće izdvajano mehaničkim postupkom iz PET (polietilen tereftalat) boca i korišćeno u izradi kostura (karkase) pneumatika. Ovo vlakno u potpunosti može zameniti konvencionalni poliester. Zajedno s kooperantom i dobavljačem, kompanijom OTIZ specijalizovanom za vlakna i proizvođačem tekstila, proizvođač premijum pneumatika razvio je posebnu tehnologiju za recikliranje PET boca bez hemijskih međukoraka koji su ranije bili neophodni, kako bi proizveo poliestersko predivo sposobno da izdrži mehanička naprezanja koja se javljaju u pneumatiku. U postupku poznatom pod nazivom apciklaža (engl. upcycling) PET boca postaje PET materijal visokih performansi.

„Već ćemo 2022. godine u proizvodnji pneumatika moći da koristimo materijal dobijen iz recikliranih PET boca. U našem inovativnom postupku reciklaže vlakna se ispredaju od recikliranog polietilen-tereftalata bez potrebe za prethodnim razlaganjem materijala na njegove sastavne delove”, objašnjava dr Andreas Top, koji je u Continental-ovoj Diviziji za pneumatike zadužen za materijale, razvoj procesa i industrijalizaciju. Zatim dodaje: „Već ćemo na ovogodišnjem međunarodnom sajmu IAA MOBILITY u Minhenu predstaviti veoma inovativni konceptualni pneumatik s poliesterskim vlakom dobijenim iz recikliranih PET boca. Zahvaljujući korišćenju recikliranog poliesterskog konca, činimo važan korak u smeru međuproizvodne kružne ekonomije.”

tire-production-recycled-pet-bottles-kopie-data-min

U sklopu postupka reciklaže boce se najpre sortiraju, zatim im se skidaju poklopci, a na kraju se čiste mehaničkim postupkom. Nakon mehaničkog usitnjavanja boce se tope i granuliraju, nakon čega slede polimerizacija u čvrstoj fazi i modifikovani postupak upredanja. „Ovaj izmenjeni postupak proizvodnje omogućava nam da dobijemo poliesterski konac iz PET boca za izradu pneumatika, i to bez polimerizacije iz monomera”, objašnjava dr Deren Huang, rukovodilac Istraživanja i razvoja u kompaniji OTIZ.

Laboratorijska ispitivanja i ispitivanja na pneumaticima koje je sproveo Continental pokazala su da vlakna dobijena iz sekundarnih sirovina stoje rame uz rame s vlaknima korišćenim do sada. Poseduju isti kvalitet kao i novoproizvedeni PET, podjednako su stabilna i naročito su prikladna za pneumatike zahvaljujući čvrstoći na lom, žilavosti i toplotnoj stabilnosti.

Konvencionalni PET dugo se koristi kao materijal u izradi automobilskih pneumatika jer zadržava svoj oblik čak i pod velikim opterećenjem i na visokim temperaturama, što pruža bezbednost nezavisno od brzine kretanja. Korišćenjem recikliranog PET-a čuvaju se dragoceni resursi pri izradi pneumatika: danas u sastav običnog pneumatika za putnička vozila ulazi skoro 400 grama poliesterskog prediva. To znači da se za komplet automobilskih pneumatika ubuduće može koristiti više od 60 recikliranih PET boca.

Izvor: https://www.continental-gume.rs/auto/media-services/newsroom/2021-08-03-rpet-otiz


OE Heroes
15/01/21
20 of 20 News

Continental od 2022. omogućava upotrebu recikliranih PET boca u proizvodnji pneumatika