Status narudžbine x
Odjavi se

0800 300 1190800 300 119

X
Da li trebate pomoć?
Ovde vas
vodimo korak
po korak do
pravih guma.
Pretraga Guma
Širina
Visina
Prečnik
Reifen Finden
Podaci o vozilu
Marka:
Model:
Godina proizvodnje / tip:
Verzija:

Naručite gume za svoje kamper vozilo i uživajte vožnji

Odabir pravih pneumatika za kampere je važan kako biste imali optimalnu vuču i bili što bezbedniji na putu. Zbog raznovrsnosti modela karavana, asortiman guma poznatih proizvođača brendova je takođe veoma raznolik. U nastavku ćete pronaći osnovne informacije o tome šta znači oznaka CP, zašto gume za kampere ne bi trebalo da budu starije od određene godine i kako pronaći prave gume.

Šta znači CP kod guma?

Skraćenica CP označava specijalno napravljene gume za kamper vozila. Ako su gume označene jednostavnim C, to su gume za komercijalna ili teretna vozila koje se uglavnom koriste u malim kamionima, porodičnim kombijima i lakim komercijalnim vozilima. Glavna razlika je u tome što CP gume za kamper vozila imaju veće rezerve preopterećenja. Ova prednost se postiže kroz ojačanu podkonstrukciju. Kao rezultat toga, gume manje osetljivo reaguju na ivičnjake, makadamske puteve i slične površine ili prepreke tokom vožnje. Pored toga, one se mogu puniti vazdušnim pritiskom do 5,5 bara. Važan aspekt kada iscrpite rezervnu nosivosti Vašeg vozila.
Savet:Koristite indeks opterećenja (LI) kao vodič pre kupovine novog kampera. U zavisnosti od verzije, to je dvocifreni ili trocifreni broj. Podaci su dati po gumi:
 • Sa LI 118, svaka od njih može biti opterećen sa 1.320 kg, tako da je moguća ukupna težina do 5.280 kg
 • Za klasične kampere do 3,5 tone (3.500 kg), dovoljan je LI od 103 sa nosivošću po gumi od 875 kg

Da li su CP gume obavezne za kampere?

Za mnoge kampere, C gume sa nosivošću prilagođenoj vozilu su deo osnovne opreme. Međutim, iako ova vrsta guma nije obavezna, uvek se preporučuje ako cenite veće rezerve opterećenja iz razloga bezbednosti. Pored toga, visokokvalitetne gume za kamper dolaze sa dodatno zaštićenim bokovima pneumatika i blokovima od habanja ugrađenim sa strane kako bi se produžio vek trajanja.

Koliko traju gume za kampere?

Vek trajanja Vaših kamper guma ne može biti vezan za fiksni broj kilometara – bez obzira da li su u pitanju gume C ili CP. Ovde igra ulogu nekoliko faktora, koji su predstavljeni u nastavku.

Profil guma za kamper

Kao i kod svih ostalih guma, preostali sloj je važan pokazatelj da li treba da kupite nove gume za svoj kamper. Minimalna dubina gazećeg sloja od 1,6 mm je propisana zakonom. U idealnom slučaju, ovo bi trebalo da izmerite na srednjem gazećem sloju, jer tamo Vaši točkovi najviše dolaze u kontakt sa asfaltom.Adekvatno pomagalo pored merača dubine gazećeg sloja je i kovanica od 5 dinara. Sada zavisi od toga koji tip guma za kamper vozilo koristite: letnje i zimske gume ili celogodišnje gume:
 • Za letnje gume preporučuje se da dubina gazećeg sloja ne bude manja od 3 mm,
 • 4 mm se preporučuje za zimske gume i celogodišnje gume.
Upozorenje:Ako iskoristite postojeće stanje do granice zakonskog profila, to može dovesti do narušavanja bezbednosti vožnje.
rv-tyre

Prirodni proces starenja

Pored habanja gazećeg sloja tokom vožnje, gume za kamper vozila su podložne tipičnom procesu starenja na koji utiču različiti vremenski uslovi. Proces koji se dešava bez obzira na pređenu kilometražu, čak i ako koristite svoj kamper samo za putovanja na odmor i kratka putovanja jednom ili dva puta godišnje.Tipične karakteristike za identifikaciju su vidljive pukotine na bočnim stranama, koje mogu predstavljati stvarnu pretnju. Sivkasta promena boje je takođe pokazatelj da su vaše gume zastarele. Dakle, krajnje je vreme za nove gume.

Kako da odredim starost mojih guma na kamperu?

Možete odrediti starost guma na kamperu koristeći DOT broj. Ovo je četvorocifreni broj unet na bočnu stranu gume u pravcu kretanja. Prve dve cifre predstavljaju mesec, a poslednje dve predstavljaju godinu proizvodnje. Ove informacije možete koristiti da odredite tačnu starost guma.

Koliko guma može biti stara za pozitivan tehnički pregled?

Činjenica je da ne postoje zakonski zahtevi u pogledu starosti guma. Ovo se podjednako odnosi i na putničke automobile i na kamperska vozila, iako je opterećenje guma po pređenom kilometru znatno veće kod poslednjih. Ako je kilometraža mala i ako su u dobrom stanju, postoji mogućnost da će onaj ko vrši tehnički pregled dozvoliti gume za kampere do 10 godina starosti da prođu test. Međutim, instituti za testiranje ipak preporučuju promenu najkasnije nakon otprilike 5 do 6 godina. Razlog leži u opisanom procesu starenja, koji počinje automatski sa gumenim jedinjenjima tokom vremena. Čak i ako to prouzrokuje troškove, trebalo bi da kupite nove gume za kamper tokom ovog vremenskog perioda radi bezbednosti svih putnika.

Celogodišnje gume za kamper ili više volite letnje i zimske?

Kao strastveni kamper, postavlja Vam se pitanje o vrsti guma kada želite da naručite nove gume za svoj kamper. Da li se preporučuju celogodišnje gume ili letnje i zimske gume zavisi od željenog vremena putovanja i destinacija putovanja. U nastavku ćete pronaći dragocene savete za bolju orijentaciju.

Pravila i propisi za celogodišnje gume

Bilo da su gume C ili CP: novi propisi su na snazi za obe varijante od 2018. Ranije je bilo obavezno koristiti gume M+S (gde dva slova označavaju blato i sneg). Ako trenutno kupujete nove celogodišnje pneumatike, one moraju biti označene novim simbolom pahuljice, često i alpskim simbolom. Gume M+S proizvedene pre 2018. mogu se koristiti do 2024. godine.
Važno:Ako putujete u inostranstvo sa svojim kamperom, morate se pridržavati lokalnih propisa.

Specijalisti: letnje i zimske gume

Ako ste jedan od onih vozača kampera koji putuju tokom cele godine, onda se preporučuju letnje i zimske gume. U zavisnosti od sezone, možete u potpunosti da iskoristite njihov potencijal u svim specifičnim uslovima na putu - bez obzira da li je put suv ili mokar ili sneg škripi pod točkovima. Ako je potrebno, ponesite sa sobom lance za sneg kao meru predostrožnosti prilikom zimskog kampovanja u alpskim predelima.

Naručite odgovarajuće gume za popularne kampere

Prema različitim statistikama, trend kampera traje već nekoliko godina, a situacija oko korona virusa takođe doprinosi trenutnom povećanom broju registrovanih kamper vozila, koji je u Srbiji u primetnom porastu. Među najpopularnijim su modeli marke Fiat, u kojima kao prvenac služi dobro poznati Ducato.Postoje i luksuzna kamper vozila zasnovana na kamionima, koja su napravljene u potpunosti prema individualnim zahtevima i često prelaze granicu od 7,5 tona. Očigledno je da se ovde koriste kamionske gume.Za nova vozila su fabrički dostupne različite kombinacije felni i guma. Ako postoji potreba za novim gumama za kamper zbog istrošenosti gazećeg sloja ili starosti, onda su drugi parametri važni pored DOT broja za određivanje tačne starosti. Ovo možete pronaći ili u sertifikatu o registraciji deo 1 ili direktno na gumama. Kombinacija cifara i slova i njihovo značenje je ilustrovano u sledećem primeru:

225/65 R16 91 CP 109 Q
 • Širina gume:širina je 225 mm.
 • Odnos visine i širine: broj 65 znači da visina gume iznosi 65% širine gume.
 • Tip gume:Slovo R označava radijalne gume tipične za kampere
 • Veličina felne: dve cifre direktno prate informacije o tipu gume. To je 16 inča.
 • Tip:CP označava kampovanje, C za teret ili komercijalnu. I jedno i drugo je moguće.
 • Indeks opterećenja:sa indeksom 109, svaka guma za kampere može biti opterećena do 1030 kg. Ako vozite kamper od 3,5 tone, rezerva opterećenja je shodno tome velika.
 • Indeks brzine:Gume sa K indeksom dozvoljavaju brzine do 160 km/h.

 • Napomena:Za kampere do 3,5 tone, pridržavajte se smernica koje važe i za automobile. Za vozila do 7,5 tona ograničenje brzine je 80 km/h na seoskim putevima i 100 km/h na autoputu.Izaberite odgovarajuće gume tipa C ili CP za svoj kamper zbog njihove veće nosivosti.Uverite se da indeks opterećenja nije manji od bruto težine vozila. U idealnom slučaju, rezerva opterećenja je dostupna radi veće bezbednosti. Brzo i besplatno isporučujemo gume za kampere u Vašem željenom dizajnu za dve ili više guma. Poručite odmah!

  Cene uključuju PDV i dostavu unutar Srbije.